Bacalaureat si ce fac dupa facultate 2016

Bacalaureat si 12 ani de scoala

Trebuie sa va spun sincer, ca dupa anii 2005 si mai ales dupa 2008 a fost tot mai greu sa iti gasesti un job chiar daca ai si facultate. Ma refer la un job in domeniu ori la un job bine platit la care diploma de absolvire a unei facultati conteaza. Promovarea examenuui de bacalaureat e obligatorie pentru fiecare elev, care a trecut 12 ani prin scoala romaneasca, iar faptul ca tot mai multi elevi renunta sa se prezinte la examenul de bacalaureat ar trebui sa ne ingrijore, mai ales pe decidentii politici ! Ce facem practic cu elevii care nu se prezinta si care nu promoveaza examenul de bacalaureat ?

Ce fac dupa bacalaureat ?

Dupa cum spuneam eu am fost unul dintre elevi care stiam din start ca o sa iau bacalaureatul insa urma sa afla dupa examen cat de bine m-am evaluat eu ca nivel de pregatire.  Am luat undeva la 8:40 , as fi vrut nota 9, insa mi-am dat seama ca imi ajunge si atat, mai ales ca in romania admiterile la marea marjotitate a facultatilor se fac dupa dosare. Ce fac dupa bacalaureat si la ce facultate merg e o intrebare care mi-a tulburat multe nopti. Am ales sa fac o facultate in domeniul uman, acum e terminata, mai am 1 an de master, insa slabe sperante de gasit job. Unii mai curaj dupa bacalaureat pleaca afara la munca. Ei bine eu am crezut inca in sistemul social si politic, economic romanesc si am ramas. Nu imi pare rau insa, mai ales ca am invatat multe in ultimii mei ani ca om, ca individ. Practic m-am maturizat in anii de facultate si mi-am dat seama cum e viata la nivel global si cat de importante sunt relatiile interpersonale.

Ce fac cu facultatea de …. ?

Ideea e ca cine e capabil sa ia bacalaureatul cu o nota mare, poate face lejer in cadrul unei facultati romanesti. Multi absolventi, slaba conectare intre oamenii din educatie si piata fortei de munca, multi dezamagiti de faptul ca au terminat o facultate si nu au un job in domeniu. Personal eu nu mi-am pus problema ce fac cu facultatea de….. Prima data am incercat sa termin facultatea pentru mine ca om, individ si mai apoi am cateva ferestre de oportunitate. Astfel asa va sfatuiesc si pe voi sa faceti, in timpul facultatii sa nu invatati doar pentru facultate, oricum aveti mult timp, alegeti un domeniu in care sa va dezvoltati competente.

Are rost sa fac facultate ?

Multi se intreaba daca are rost in ziua de azi sa faci facultate. Ei bine are rost. La fel ca si bacalaureatul, facultatea e o treapta din existenta unui om care se doreste a se afla in clasa de mijloc a tarii in care traieste. Faptul ca tu nu iti gasesti job, e oarecum o problema europeana, caci generatia pierduta a UE, cum mai suntem numitii tinerii din toate statele UE, nu isi gaseste inca busoala. Tu trebuie sa ai tot ce trebuie la tine si sa urmaresti ce oportunitati ai. Iar ca sa ai oportunitati trebuie sa socializezi, sa faci voluntariat, etc. Daca te astept la un post bine platit dupa absolvire…. mai gandeste-te.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *