Cum evoluează China în comerțul exterior ?

Cel mai mare exportator din lume, China, a transportat produse în valoare de 2,119 trilioane de dolari în întreaga lume în 2016. Această cifră reprezintă aproximativ 13,1% din totalul exporturilor globale estimate la 16,236 trilioane de dolari un an mai devreme în 2015.

Din perspectiva continentală, jumătate (49,8%) din totalul bunurilor de import din China în 2016 au fost livrate altor parteneri comerciali asiatici pe când importatorii din America de Nord au achiziționat 21,2% din expedițiile din China, în timp ce 18,5% au ajuns în țările europene.

China a raportat o creștere a exporturilor cu 7,9% și o creștere de 15,9% a importurilor – pentru anul 2017. Exporturile din acel an au crescut cu 10,8 la sută, iar importurile au crescut cu 18,7 la sută, conform informațiilor oferite de Administrația Generală a Vămilor a țării.

Excedentul comercial global al Chinei pentru anul 2017 a fost de 422,5 miliarde de dolari, un declin față de 2016, iar datele comerciale ale Chinei au depășit un an robust, în ciuda numeroaselor preocupări legate de sănătatea economiei sale.

A doua cea mai mare economie din lume a înregistrat date extensiv puternice pentru anul 2017, pe fondul unei redresări globale extensive. Aceasta a fost în ciuda îngrijorărilor privind economia chineză, incluzând niveluri ridicate de datorii, bule de active și încetinirea ritmului de creștere a sectoarelor industriale.

În luna decembrie însă, exporturile au crescut cu 10,9% față de anul precedent, în timp ce importurile au crescut cu 4,5%.

Economiștii chestionați de Reuters așteaptă ca exporturile denominate în dolari să crească cu 9,1% față de anul trecut în decembrie, încetinind de la creșterea de 12,3% din noiembrie.

Creșterea importurilor în dolari a fost înregistrată, în același timp, la 13% în luna decembrie, față de o creștere de 17,7% în noiembrie, preconizează economiștii. Soldul comercial a fost estimat la 37 miliarde USD în decembrie, față de 40,21 USD în noiembrie.

Va fi greu pentru creșterea economică a Chinei să rămână în cifre de ordinul zecilor în acest an, a declarat Huang Songping, purtătorul de cuvânt al Administrației Generale a Vămilor, într-un briefing de presă.

În timp ce o creștere globală solidă va furniza probabil un sprijin pentru exporturile chineze în 2018, vor exista turbulențe, au scris analiștii Nomura într-o notă informativă recentă.

“În cursul acestui an, considerăm că aprecierea reală a ratei de schimb valutar și o creștere a protecționismului american ar putea să influențeze creșterea exporturilor din China, restrângerea excedentului comercial”, au adăugat tot respectivii analiști.

Comerțul cu China este sensibil din punct de vedere politic, deoarece cea de-a doua cea mai mare economie din lume are surplusuri față de mulți dintre partenerii săi comerciali.

Președintele american a semnalat în repetate rânduri acțiuni mai dure cu privire la ceea ce el numește practici incorecte care au condus la un deficit comercial masiv cu China.

Pe frontul european, președintele francez a solicitat recent un acces sporit la piețele chineze pentru companiile franceze.

Reuters a raportat săptămâna trecută că China își va menține ținta de creștere economică la “aproximativ 6,5 %” în 2018 – la fel ca în 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *