De unde a plecat traditia cadourilor si unde a ajuns?

Mai mult ca sigur fiecare dintre noi a oferit cadouri persoanelor dragi, cu sau fara nicio ocazie. Este in natura umana dorinta de a-i face fericiti pe oamenii la care tinem, motiv pentru care gasim in cadouri modalitatea ideala de a-i face sa zambeasca. Ba mai mult, reusim sa transformam oferirea unui cadou intr-o adevarata arta, atunci cand apelam la toate cunostintele noastre despre destinatar, dar si la imaginatie. Un cadou orginal venit din suflet este un semn de noblete sufleteasca, iar persoana draga se va bucura nespus de mult sa constate ca ai depus mai mult decat un efort financiar in scopul de a o face fericita.

Cadourile exista din cele mai vechi timpuri, fara doar si poate. Au o istorie care merita sa fie povestita, mai ales din perspective oarecum contradictorii. Ma refer indeosebi la consemnarile biblice si la cele fara conotatie crestina, despre care am mentionat in cuprinsul acestui articol.

Cine a dat startul traditiei cadourilor?

Se pare ca inca din cele mai vechi timpuri membrii triburilor isi exprimau respectul fata de lider prin… cadouri. Da, ai auzit bine, acestia le ofereau sefilor de trib diverse daruri in scopul de a-si arata angajamentul si credinta, jurand fidelitate pana la moarte. Ei erau mai bine vazuti de intreaga colectivitate si exista posibilitatea de a obtine diverse favoruri din partea liderului. Nu te gandi insa la cadouri sofisticate, asa cum vezi ca exista in zilele noastre. Era vorba despre simple obiecte confectionate de regula din scoarta si lemn, insa care pentru ei aveau o simbolistica aparte. Acest obicei se mai practica si in prezent sub diverse forme in anumite colturi ale lumii.

Prezentul este innobilat de cadouri, fac parte din viata noastra de zi cu zi. Oferim cadouri cu fiecare sarbatoare sau aniversare si nu ratam nicio ocazie de a-i surprinde pe cei dragi. Schimbam cadouri in familie, in cercul de prieteni si chiar si la locul de munca. Cel mai recent trend este acela de a impartasi fericire in jur prin cadouri personalizate. Este vorba despre modalitatea ideala prin care care poti transmite un mesaj inedit prin intermediul unui obiect util, cum ar fi o cana sau un tricou.

Cadourile si conotatiile biblice

Obiceiul de a face cadouri se pare ca a fost preluat din Biblie, daca este sa ne raportam la secventele biblice care mentionau despre cadourile oferite cu ocazia unor evenimente. Aminteste-ti spre exemplu de povestioara in care cei 3 magi au calatorit pana in Betleem cu un scop precis – acela de a-i oferi pruncului Iisus daruri. Acestea aveau o insemnatate aparte, avand menirea de-i asigura copilului o viata binecuvantata.

Tot invatatura biblica ne aminteste de momentul in care Maria Magdalena s-a oferit sa ii spele picioarele lui Iisus cu ulei. Reprezinta si asta o modalitate de a-ti exprima iubirea si credinta fata de cineva.

Rolul cadourilor in diverse culturi

Unele persoane sunt de parere ca gestul de a darui se trage din ritualurile religioase non-crestine practicate in Europa de Nord, cu ocazia sarbatorilor pagane, cum ar fi Focurile din Yule. Aceasta era denumirea pentru solstitiul de iarna, ocazie cu care se celebra creatia, viata si nasterea, intrucat Yule simboliza nasterea Soarelui. Tot atunci se organiza un festival de proportii uriase unde participantii isi ofereau cadouri intre ei pentru a sarbatori intoarcerea soarelui. Copiii se bucurau de atentii precum mere si portocale glazurate in cosuri ornate cu crengi de brad sau de molid. Fiecare element in parte avea o insemnatate aparte.

Romanii sarbatoreau in data de 25 decembrie la festivalul lui Saturn, prilej cu care obisnuiau sa isi ofere cadouri. In mod ironic, aceasta sarbatoare era singurul moment in care sclavii faceau schimb de loc cu stapanii lor, la final oferindu-si obiecte din ceramica sau lumanari din ceara.

Se pare ca aceste obiceiuri au fost preluate si de crestini, cu deosebirea ca se practica cu ocazia Craciunului.

Piramidele construite in Egipt simbolizau niste daruri oferite faraonilor pentru a le arata onoarea si respectul. Tot aici se ofereau cadouri in timpul ceremoniei de logodna care constau in pietre si bijuterii pretioase sau turme de animale. Darurile oferite in perioda medievala erau confectionate din aur si argint sub forma unor statui, medalioane si alte obiecte pretioase. Ele erau oferite regilor in schimbul unor favoruri personale sau pentru loialitate in caz de razboi.

In prezent, se pune accentul pe sentimente, pe relatia dintre cel care ofera si cel care primeste. Ce poate fi mai nobil decat sa daruiesti un cadou facut din suflet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *