Pompele submersibile si ce trebuie sa stii despre acestea

Pompele submersibile se asociaza cel mai adesea cu nevoia de apa curenta, pentru cei care nu dispun de racord la reteaua de alimentare cu apa. Desi pare greu de crezut ca exista asa ceva, zonele rurale indeosebi sunt cele care se includ aici, sursa de apa fiind adesea fantana din curte.

Ca scurta definitie, o pompa submersibila este un sistem ce aduce eficienta de a dispune de apa curenta. Poate transporta un volum mare de apa, include un motor si impreuna cu alte elemente din dotare formeaza un ansamblu ce poate avea o durata lunga de viata. Mai cu seama in variantele moderne, pompele submersibile sunt tot mai eficiente, cu mare randament, consum mic de resursa si totodata cu durata de viata tot mai extinsa.

Functionare

Pompele submersibile sunt scufundate sub apa, acolo unde se afla sursa. Dispun de un motor si sub puterea acestuia apa, fluidul, este supusa unei forte centrifuge. Presiunea impinge apa intr-un jet puternic ce ajunge la suprafata.

Exista diversitate in tipologia acestor pompe, insa principiul de functionare este oarecum similar. O diferenta se face intre astfel de pompe si un hidrofor, intrucat in cel de-al doilea caz apa este aspirata si nu pompata.

Un aspect important tine de motorul din dotare. Chiar daca se afla sub apa, acesta nu este afectat, ci chiar racit de apa, ceea ce face ca functionarea sa fie una de durata si in perfecta siguranta.

Intretinere

In mare, o pompa submersibila nu impune intretinere de un nivel dificil. Un astfel de echipament se poate folosi indelung fara prea multe batai de cap. In orice caz, vin la pachet cu garantie oferita de producator, ce este in jur de 2 ani. De asemenea, sunt prevazute si cateva sfaturi privind utilizarea, pentru a contribui la mentinerea calitatii sistemului.

Impun mai cu seama conservarea in perioadele reci ale anului, mai ales pe timp de iarna, pentru ca functioneaza numai in mediu fluid si se intelege si de ce. Inainte de venirea frigului specific se recomanda scoaterea din uz a echipamentului, pentru a se evita ca sistemul sa crape si apa din el sa se solidifice.

La capitolul verificari periodice, se realizeaza deconectarea de la sursa si se verifica uzura pieselor. Se schimba uleiul, sistemul de etansare este atent verificat, iar in conditiile in care pompa nu pierde apa totul decurge normal.

Intretinerea depinde si de tipul de pompa. Cele de drenaj, ce au montare fixa, trebuie sa fie curatate dupa fiecare folosire. Cat despre cele care sunt folosite indelung, se impune uscarea si ungerea cu ulei pentru a se evita coroziunea.

Avantaje

Merita de mentionat faptul ca o pompa submersibila aduce avantaje atat din punct de vedere al folosirii, cat si al costurilor reduse, vis a vis de intretinerea minima. Nu este nevoie de o constructie specifica pentru a instala sistemul de pompa, nu este zgomotoasa si nu necesita o camera tehnica. Asadar, cum nici din punct de vedere estetic nu aduce un minus, se monteaza foarte usor si se repara pe masura, se scoate din functiune in mod simplu, este clar ca o pompa de acest gen avantajeaza orice utilizator casnic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *