Somn sanatos odihnitor

Nu ai un somn sanatos si odihnitor

Zilnic ne intalnim cu indivizi sunt suprasolicitati din punct de vedere intelectual care nu au un somn sanatos. E si normal daca depui efort intelectual zilnic sa te simti la sfarsitul zilei extenuat si sa ai un somn de cosmar si nu un somn sanatos. Oamenii nu ar trebui sa consume bauaturi energizante de exemplu sau alte stimulente, atat timp cat problemele de oboseala rezolva cel mai usor prin odihna si prin somn. Exista cercetari stiintifice care postuleaza faptul ca indiferent ca dormim doar cateva minute, somnul va avea efect benefic creierului si orgasnismului nostru. Cei care care lucreaza foarte mult, concentrati foarte mult asupra unei probleme, ori situati in fata luminei albe a calculatorului li se recomanda sa stea cateva minute cu ochii inchisi, relaxati, probabil ascultand in muzica de relaxare chiar si in timpul programului !

Sfaturi somn sanatos

De exemplu eu am probleme cu insomniile, si stiu ca singurul lucru ma va ajuta sa scapi de acest lucru este odihna de dupa amiaza. Adica renuntatul la cafea si faptul ca incerc sa sa dorm cateva ore dupa-amiaza, ca mai apoi sa ma culc la 22:00 seara si la 7 sa ma trezesc. Majortatea oamenilor vor sa afle care este durata minima de somn care odihneste si energizeaza corpul. Oamenii de stiinta nu sunt inca unanimi in ceea ce priveste care este durata de somn potrivita pentru a te simti odihnit. In concluzie nu trebuie sa dormi 7-8 ore pentru a te simti odihnit, ci ai nevoie de un program veghe somn care sa iti spuna cand e cazul sa dormi si cand e cazul sa muncesti si o rutina bine stabilita. Poti sa dormi 5-6 h si sa te simti odihnit

Ideea e ca daca dormiti mai mult decat organismul simte nevoia, va veti simtiti apatici chiar depresivi in ziua de lucru. Somnul este necesar atat cat ii trebuie organismului si cat sa te simti odihnit si mai ales e vorba de ciclu veghe-somn si de ore regulate de somn, de un program de zi cu zi care trebuie respectat si de o igiena a somnului de care o sa discut in detaliu in posturile urmatoarele.

Unii pot sa doarma 5-6 h si sa aiba un program decent in timpul zilei, cu pauze de odihna, ca de exemplu la amiaza. Un copil de gradinita nevoie 10-12 de somn pentru ca e in crestere. Un adolescent are nevoie de 9 ore de somn odihnitor. Somnul este influentat de buna funcţionare a ceasului intern care controleaza ritmul circadian, un ciclu de aproximativ 24 de ore. Potrivit medicilor, tulburarea ritmului circadian isi pune amprenta negativ asupra randamentului la locul de muncă, favorizează aparitia bolilor cronice si creste riscul de depresie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *