Tot ce este necesar sa stii inainte de a cumpara o bicicleta copilului

Ca si in cazul adultilor, bicicletele pentru copii sunt de tipuri si marimi diferite, motiv pentru care unele modele sunt destinate juniorilor mai mici de inaltime, in timp ce altele sunt indicate celor mai inalti sau de nivel mai avansat. Parintii trebuie sa stie ca nu exista o bicicleta unica, un model universal potrivit oricarui copil, intrucat fiecare model este potrivit unei etape de dezvoltare din viata acestuia.

Exista cateva criterii de care ar fi bine sa tii cont daca esti in cautarea unei biciclete pentru copilul tau. Iata care sunt acestea!

Marimea

Multi parinti au tendinta sa achizitioneze o bicicleta prea mare pentru copil, pe principiul ca o va putea folosi pe o durata mai mare. Ce nu stiu acei parinti este faptul ca o bicicleta prea mare sau chiar si una prea mica poate face pedalatul foarte dificil pentru cel mic.

Aici trebuie tinuta seama de marimile componentelor unei biciclete care sa fie intr-o deplina concordanta pentru a face transportul cat mai usor. Anvelopele sunt de diverse marimi, cele de 12 sau de 14 inch sunt mai potrivite incepatorilor care trebuie sa-si formeze echilibrul in mers.

Indiferent de tipul de bicicleta, este indicata una cu scaun ajustabil, astfel incat sa poata fi folosita de catre copii cu varste si inaltimi diferite. Chiar daca este prevazuta cu roti ajutatoare, talpa copilului trebuie sa atinga solul pentru sprijin si franare.

Un alt criteriu care dicteaza alegerea bicicletei este inaltimea cadrului, fiind necesar un spatiu de minim 5 cm intre cadru si corpul copilului. Practic aceasta distanta minima previne accidentele atunci cand copilul aluneca de pe scaun sau de pe pedala.

Greutatea

Specialistii recomanda bicicletele cu o greutate sub 40% din masa copilului, intrucat o greutate prea mare presupune o manevrabilitate dificila si riscul mare de ranire.

Materialul cadrului, al rotilor si al franelor, dotarea cu accesorii ajutatoare sunt factorii care conditioneaza masa unei biciclete. Chiar daca pretul unei biciclete usoare este ceva mai mare, este indicat sa cauti un model din aceasta categorie care sa nu depaseasca bugetul alocat.

Cadrul            

Nu poti sa nu iei in calcul geometria cadrului atunci cand esti in cautarea unei biciclete copii. Disproportionalitatea dintre elemente face ca bicicleta sa fie foarte instabila si creste sansele de rasturnare. In functie de ghidon si de inaltimea scaunului, copilul o va putea manevra mai simplu sau mai dificil, dupa caz.

Pentru incepatori sunt ideale bicicletele cu centrul de greutate jos si o distanta cat mai generoasa intre roti. Invatarea mersului pe bicicleta va deveni o activitate usoara si relaxanta, pe care copilul o va practica cu mare placere.

Franarea

Bicicletele cu frana de picioar sunt cel mai adesea destinate copiilor foarte mici, datorita greutatii mai reduse. Piticii care abia invata mersul pe bicicleta gasesc un real sprijin in aceste biciclete pedagogice. Parintii pot face trecerea la bicicletele dotate cu frana de mana dupa ce copilul implineste varsta de 3 ani. Se considera ca acesta a deprins suficiente abilitati pentru a controla simultan ambele maini.

Desi sunt mai intuitive, bicicletele de acest gen sunt mai greu de intretinut si implica un pret mai mare. Insa atunci cand plecati cu cel mic in drumetii, un astfel de model devine absolut necesar.

Latimea

Este vorba despre distanta dintre marginile interioare ale pedalelor, un criteriu de selectie totodata. O distanta redusa faciliteaza pedalatul si nu solicita prea mult copilul. Cel mic va intampina dureri si dificultati in cazul in care distanta dintre pedale este prea mare, intrucat picioarele vor trebui intinse in lateral.

Pretul de achizitie

In functie de dotari, performanta, fiabilitate, materiale si accesorii, pretul de achizitie al bicicletelor difera destul de mult. Pe piese-accesorii-biciclete.ro gasesti o gama variata de modele care sa raspunda cerintelor  si nevoilor copilului, la preturi pentru toate buzunarele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *